Akar ya da mayt, mikroskop altında görülebilen, daha çok zemindeki halı vb. eşyalarda yaşayan acarina alttürünün çoğunluğunu oluşturan ve insan vücudundan dökülen parçalarla yaşayan bir canlı türüdür. Gözle görülmediği için maalesef önemsemeyiz. Ancak mikroskop gibi aletler vasıtasıyla görülebilir.
Vücudumuzdan dökülen deri tozlarıyla veya ölü derilerle beslenir. İnsan vücudunda milyarlarca akar yaşadığı tahmin edilmektedir. En çok halı, halıfleks, koltuk, yatak, yorgan veya kirli ortamlarda bulunur. Nemli ortamı çok seven akarlar asıma neden olmaktadır.
Mikroskopla tespit edilebilen akarlar, 55 mikron boyutuna kadar büyüyebilmektedir. 1 gr deri parçası 1.000.000 akarın beslenmesi için yeterli bir besin maddesidir. Bilinen 156 çeşit akar vardır. Düzenli yıkanmayan 5 yıl kullanılan bir yatakta 5 ile 10 milyon akar yaşadığı tahmin edilmektedir. İnsan sağlığı için büyük tehlike oluşturan akarlar özellikle çocuklarda çok fazla etki göstermektedr. Bunun nedeni ise çocukların bağışıklık sisteminin daha az gelişmiş olmasıdır. Akarlar çeşitli enfeksiyonlara neden olabileceği gibi astım gibi ciddi hastalıklara da sebebiyet verebilir (1).
Akarlardan nasıl kurtuluruz?
Akarlar temiz ortamı hiç sevmezler, çünkü yiyecek bir şey bulamazlar. Dolayısıyla bulunduğumuz ortamı temiz tutmak çok önemlidir. Halı, halıfleks, yorgan, yatak vd. kullandığımız eşyaları düzenli olarak yıkatmalıyız. Böylelikle akarların veya maytların ortamda üremesi ve etrafa bulaşmasının önüne geçmiş oluruz.Özellikle halılarda her çeşit akarı bulmak mümkündür. Çünkü insan vücudundan dökülen parçalar direkt halıya temas edeceği için
akarlar için bulunmaz bir velinimettir. Düzenli ve profesyonel bir firma tarafından yıkanan halılarda böylelikle akarlar nüfuz edemeyecek ve sağlığımızı da korumuş olacağız.
Bir kaç akar çeşidi şunlardır:
- Pas akarı
- Yassı akar
- Toz akar
- Sarı akar
- Kadife akar
- Birki akarları
Aşağıda akarlara ait görseller yer almaktadır.
Akarsız ve maytsız günleri geçirmenizi dileriz.